Ami a lábtörlőt illeti

Avagy a higiénia a legelső pontnál

Az otthon védelme és tisztasága

A higiénia a koronavírus miatt az egyik legfontosabb témává vált manapság. De ne felejtsük el, hogy nem elegendő csak magunkat védeni, ha kimegyünk az otthonunkból – lehetőség szerint jobban oda kell figyelnünk otthonunk tisztaságára is. Természetesen nem kell mindennap takarítanunk a lakást – de most koncentrálnunk kell azokra a felületekre, amelyeket rendszeresen megfogunk. Ilyenek például a kilincsek, a szekrényajtók, a fiókok gombjai, villanykapcsolók – tisztítsuk őket gyakrabban! Fontos, hogy a konyhánk pultját, a fürdőszoba csapjait fertőtlenítsük – ezek mindennap használatban vannak. Sok helyen lehet olvasni, hogy a mobiltelefonunk is egy potenciális vírushordozóvá változik most – tisztítsuk, töröljük le gyakran.

Ha fertőtlenítünk, azt a legjobb, ha alkoholtartalmú fertőtlenítőszerrel tesszük.

Napjainkban tehát, amikor sajnos minden a vírusfertőzésről szól, valamint arról, hogyan is tehetünk meg mindent napi higiéniánkért ebben a kiélezett helyzetben, nem árt, ha megvizsgáljuk, hogy vajon, mit tehet egy lábtörlő a lakásunk higiéniájának megóvásáért. Minden második tipp vagy híradás arról szól, hogy mennyire fontos, hogy védjük magunkat – de kétségtelen, hogy a cipőnkre nem húzunk védőfóliát ebben az új helyzetben sem. Remélhetőleg ez a pont nem is következik be – de akkor sem árt, ha azzal tisztában vagyunk, hogy az első védelmi vonal, jelen esetben a jól megválasztott lábtörlő valóban fontos.

Illetve tegyük fel a kérdéseket: mit tehetünk mi, hogy a lehető legjobban védekezzünk már ezen, a “belépési” ponton a kórokozók, fertőzésveszély ellen? Milyen lábtörlők vannak? Melyik mitől véd? Mi a funkciója? Lehet, és ha igen, hogyan lehet tisztítani? Mikor kell lecserélni? 

Vegyük sorra ezeket a kérdéseket – kezdjük a legelején!

wash hands 4906750 1280 - Egyedi lábtörlők

A lábtörlők a történelemben

Mondhatjuk, hogy már a régi rómaiak is – és tényleg. Először durvább, majd finomabb kövek lerakásával a ház bejáratához nyilván azt akarták elérni, hogy a kosz, sár a vendégeik sarujáról vagy egyéb lábbelijéről lekerüljön, mielőtt belép egy római polgár házába. Mozaikkal rakták ki a lábtörlők helyét – és nem is lennének rómaiak, hogyha a mozaikokra nem került volna már akkor (!) üdvözlő felirat, a vendégeik számára. 

A régi korok emberei mindenképpen változatozatos anyagokkal próbálkoztak: szalma, kukoricacsuhé, vagy akár nád – aztán persze megjelent a gumi és a vasrács is. Ezek, az iparosodás kora után elterjedő anyagok azonban még mindig kevéssé tudták betölteni azt a szerepet, hogy első szűrőként teljes mértékben felfogját azt a koszt, amit a lábukon a látogatók bizony bevittek évszázadokon keresztül. 

Manapság egy lábtörlő már nemcsak tisztít, de akár mikrobiológiai szinten is megteszi ezt – valljuk be, ez meglehetősen nagy lépés a mozaik óta. 

A választék hatalmas, már a design és a szín fontossága is jellemző. Sokféle anyag van, amiből lábtörlőt készítenek, sőt a gyártók és fejlesztők egyre jobb megoldásokkal rukkolnak elő a téren: már nemcsak lakásunk, házunk, de akár egy irodaház, vagy egészségügyi intézmény is fontos célpiac. A különleges igények különleges technológiákat és anyagokat szülnek – ez a terület is folyamatosan fejlődik, hogy a lehető leghatékonyabb darabok készüljenek el. 

mosaic 366808 1280 - Egyedi lábtörlők

De mi az, amit ma tudnunk kell, ha lábtörlőt veszünk? 

Ha az otthonunkról van szó, akkor alapvetően kétféle lábtörlőt különböztetünk meg: a beltérit és kültérit. A beltéri és kültéri lábtörlő funkciója miatt eltérő anyagból, más-más technológiával is készül. 

A kültéri lábtörlő fontos, hogy megfeleljen annak a kritériumnak, hogy jól bírja az időjárás viszontagságait. Az az alapvető eljárás, hogy strapabíró legyen tehát – ezért teljesítenek jól, mint kültéri lábtörlők, az alumíniumsínes szerkezetű darabok. Ezeknél a sínekbe kefesörtéket építenek például – gyakorlatilag úgy működnek, mint egy hátára fektetett erős kefe. Feladatuk, hogy hosszú életűek és hatékonyak legyenek. Elsődlegesen a cipőinkre rakódott sár, kosz, avar leszedése a feladatuk – mégpedig olyan módon, hogy ez a kosz, sár utána könnyen kirázható legyen belőlük. 

Beltéren már más az elsődleges szempont: itt fontossá az válik, hogy hatékony nedvszívó képességgel rendelkezzen a lábtörlő. Itt ugyanis az is a feladat, hogy alaposan megszárítsa a beletörölt lábbelit. Ezt a gyártók úgy érik el, hogy speciális szálakból építik fel a lábtörlőket: ezek olyan műanyag szálak, melyek képesek tisztítani, vizet felfogni és kellőképpen rugalmasak ahhoz, hogy tartós legyen a lábtörlő. 

broom 1837434 1280 - Egyedi lábtörlők

Spórolás lábtörlővel?

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mennyibe kerül az, ha nem megfelelő minőségű, jól tisztítható és a funkcióra tökéletesen megfelelő lábtörlőt választasz? Ha még nem, vegyük sorra a következőket!

Gondoljuk csak át: ha minden helyiségbe olyan lábtörlő kerül, amelynek ott funkciója van – és a legjobban ott használható ki – akkor bizony kevesebb takarítanivalónk is lehet. Ez elég jól hangzik, nem igaz?

Nem beszélve arról, hogy a minőségi lábtörlők, megfelelően használva igen magas élettartamúak – érdemes tehát beruházni olyanba, ami valóban jó anyagból készül, kiváló technológiával.

Nem elírás: a behordott sár és kosz a takarítanivalónk 85-90 százalékáért felelős. Nagyon magas szám. Pláne magas egy ilyen érzékeny korszakban, amiben most élünk. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy vajon a mi lakásunk mennyire védett – a lábtörlők frontján. Mindenhol van lábtörlő, ahol lennie kell? Jó minőségűek? Ha nem megfelelő minőségű, akkor bizony jóval több piszok bejut a lakásba – aminek az lesz az eredménye, hogy többet takaríthatunk. Nem éri meg. Több munka, több pénz – ezt könnyen elkerülhetjük.

laundry 413688 1280 - Egyedi lábtörlők

A lábtörlő tisztítása

Nagyon fontos, hogy a lábtörlőt rendszeresen tisztítsuk! Amint azt már említettük, a frontvonalban van, ezért teljesen természetes, hogy sok baktérium, kórokozó tud rajta megtelepedni – amit az utcáról hozunk. Hiába töröljük le a lábunkat és tisztítjuk meg a lábbelit a lábtörlőn – egy következő alkalommal rálépve bevihetünk néhány olyan dolgot is, amit nem szerettünk volna.

Sose pakoljunk ételt, bevásárlótáskát, vagy kézitáskát a lábtörlőre! Nagyon könnyen megfertőződhetnek ugyanis különböző kórokozókkal, és hirtelen a lakásunkba – rosszabb esetben azonnal a konyhánkba kerülnek.

Azt már említettük, hogy a kültéri lábtörlőkből a nagyobb szennyeződések könnyen kirázhatók, kisöpörhetők. Ha óvatosságból most amúgy is kint hagyjuk a lábbeliket, akkor a kérdés az, hogy a beltéri lábtörlőket hogyan kell helyesen tisztítani.

A jó hír az, hogy a beltéri lábtörlők speciális szálaik miatt könnyen tisztíthatók. A különleges, vágott, erős poliamid, azaz műanyag szálak sok szennyeződést, port fel tudnak fogni – a másik kétségtelenül fontos tulajdonságuk pedig az, hogy könnyen és hatékonyan porszívózhatók. Semmilyen egyéb, különleges tisztítási módra nincs szükség esetükben – a heti vagy pár naponta végzett takarítás vagy porszívózás bőven elegendő ahhoz, hogy tisztán tartsuk. 

A rendszeres takarítás részeként tehát mindig porszívózzuk ki. Ha nagyon alaposak szeretnénk lenni – és ez most különösen fontos – akkor fertőtleníthetjük is. A textilre használt fertőtlenítő spray tökéletesen megfelel erre a célra. Ha akarjuk, használhatjuk minden porszívózás után. De ne felejtkezzünk el a lábtörlők egyik nagyon fontos generációjáról: a mosható lábtörlőkről. 

Ezt a tulajdonságukat mindenképpen érdemes kihasználni – havonta, másfél havonta akár mosógépben is moshatók. Nem kell tehát feltétlenül tisztítóba vinnünk – ha belefér a mosógépbe, 30-40 fokon mosható. 

Ha pedig a lábtörlőnk elöregedett – vegyünk másikat. Ha ugyanis már nem tisztítható, foszlik, szakad, akkor sokkal biztonságosabb egy új darabba beruházni. 

Ne felejtsük el: fontos a higiénia, de maradjunk józanok. Még a járvány idején is. Ésszerű, precíz takarítással, a dolgainkra való odafigyeléssel meg tudjuk óvni családunkat és otthonunkat is. 

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Hova küldjük neked az e-maileket?