Tojásfestés, csak természetesen!

A jelenlegi helyzet ellenére, idén sem marad el a húsvét és bár sokunknak nincs lehetősége arra, hogy az előző évekhez hasonlóan töltse az ünnep pár napját, a hagyományokat még így is érdemes ápolni. Fontos ez, hiszen az olyan apróságokkal, mint például a Nagymamánk receptje alapján készült süti, vagy éppen a házi praktikákkal festett tojások, a mentális egészségünket is óvjuk ebben a nyakatekert időszakban.Eheti DIY cikkünkben az Egyedi Lábtörlők csapata is szeretne abban segíteni Nektek, hogy kicsit teljesebb legyen az idei ünnep. Mesélünk ezért most a tojásfestésről és annak történetéről, illetve tippeket adunk, hogy hogyan tudtok természetes alapanyagok segítségével tojást színezni.
oak 3064187 1280 - Egyedi lábtörlők

Szimbólumok sokasága

Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy a tavasz legnagyobb ünnepeként ismert húsvét rendkívül bővelkedik a szimbólumokban. A szokások a hosszú-hosszú évek során összeolvadtak, így több vallás jellegzetességei is felbukkannak húsvétkor. A tojás kétségtelenül minden mitológiában, mondavilágban és vallásban a termékenység és az újjászületés jelképe. Régi időkben leggyakrabban pirosra színezték, a mágikus erejében való hit miatt, de sokan gondolják úgy is, hogy a szín Krisztus vérét jelképezte.

A tojásfestés a világon mindenhol ismert hagyomány, melyhez szinte ahány nép, annyi féle jóslás kapcsolódik. Nagypéntek éjjelén a feltört tojásból a régi idők szerint megtudhatták az emberek, hogy milyen lesz a jövő évi termés, a küszöbre tett tojáshéjból pedig a lányok kideríthették, hogy mi lesz a jövendőbeli férjük foglalkozása.

easter 5018769 1280 - Egyedi lábtörlők

Első említések

A tojásfestés történetének eredetéről annyit tudunk, hogy egy germán legenda szerint, Ostara istennő egyszer egy tél végével talált egy fagyott kismadarat, akit nyúllá változtatott, hogy az tovább élhessen. Ám valahol valami hiba csúszott a varázslatba, így bár a madár nyúllá változott, továbbra is tojt tojásokat.

A világ első festett tojás említése 1615-ből Strassburgból származik, bár ezek akkor még egyszínű pirosak voltak, mint ahogy később egész Nyugat-Európában is (Kelet-Európában ebben az időben arany színt használtak). Több színűvé csak a 17. században kezdtek színeződni, valamint ezzel párhuzamosan terjedtek el a különböző minták is.

eggs 3216877 1280 - Egyedi lábtörlők

Alternatív megoldások

Sokaknak a tojásfestésre gondolva minden bizonnyal a bolti kedves kis grafikákkal ellátott tabletta formájú vízben oldódó festék jut eszébe vagy épp a szinte minden Nagymama konyhájában húsvétkor használatos vöröshagymahéj. Biztosan mindenkinek van legalább egy olyan emléke az előző évekből, ahogy a feltört tojáson láthatóvá válik a hajszálrepedéseken befolyt élénk színű (valószínűleg fogyasztásra nem túl alkalmas) festék.

Ezen probléma kiküszöbölésére léteznek igen kreatív alternatívák, olyan természetes festőanyagok, amikkel élénk színeket varázsolhatunk a húsvéti asztalra.

Jöjjön tehát ezek felsorolása, a teljesség igénye nélkül: kurkuma (citromsárga), vöröshagyma (narancssárga), cékla (rózsaszín), spenót (zöld), vöröskáposzta (lila/kék), áfonya (kék), kávé (barna).

beetroot 687251 1280 - Egyedi lábtörlők

Szuper árnyalatok

Következzen pár tipp is, hogy hogyan is lesznek a tojások tökéletes színűek!

Minden esetben szükséged lesz egy fazékra, szűrőre, illetve befőttes üvegekre vagy olyan tálakra, amelyekben elfedi a víz a tojást amíg az megszineződik. Kelleni fog még ezen kívül a választott szín eléréséhez szükséges hozzávaló, víz, egy-két kanál ecet és opcionálisan kókusz- vagy olívaolaj annak érdekében, hogy fényesebb legyen a tojás.

Az instrukciók pedig a következők: kezdetnek forraljuk fel a “festékanyagot” és a vizet, majd vegyük kicsit lejjebb a hőfokot, hogy a víz már ne lobogjon és tegyük bele a tojásokat kb 15-30 percig és főzzük addig attól függően, amíg a kívánt keménységet el nem érik. Ne lepődjünk meg azonban, hogy ilyenkor még valószínűleg foltos és némileg halovány lesz a színezet (ezt kiküszöbölhetjük azzal, ha főzés előtt áttörölgetjük a tojásokat szappanos vízzel, majd utána jó alaposan lemossuk, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk róla). Ezután hűtsük le a tojást szobahőmérsékletűre, öntsük a színező folyadékot egy nagy tálba vagy befőttes üvegbe, majd adjunk hozzá 1-2 kanál ecetet. Tegyük bele a már főtt tojást és egy jó pár óráig (de leginkább egy éjszakán át) hagyjuk ázni, így már biztos, hogy ragyogó színeket kapunk!

Reméljük hasznos tippekkel láttunk el titeket és kipróbáljátok Ti is ezeket az egyszerű módszereket.

Jó szórakozást hozzá és vigyázzatok magatokra!

Hova küldjük neked az e-maileket?