Lábtörlők a történelemben I.

Lábtörlők a történelemben I.

A lábtörlők nem újkeletű luxuscikkek… hanem ősi luxuscikkek. Nos, nézőpont kérdése, de ami biztos, hogy nem lehet véletlen, hogy létezésük évezredekre nyúlik vissza a történelemben. Ezekről a használati tárgyakról lesz szó, melyek számos kor és számtalan ember életébe hoztak könnyebbséget, biztonságot.

Bizonyos szempontból az ősember legelső kellékei között szerepelhetett az a néhány rongy, állatbőr, mellyel lakhelyét és saját magát is védelmezte, tisztította, melegítette. Ezért most egy kicsit benézünk a mosolygaranciás darabjaink kulisszái mögé és megnézzük, honnan és hogyan is származtatható a szennyfogó szőnyeg története.

Ókori kőrakások

Már az ókorban is azon igyekeztek, hogy minél kevesebb kosz jusson be a házikókba az utcáról. Erre praktikus módon azokat az anyagokat igyekeztek felhasználni, ami a legnagyobb mennyiségben rendelkezésre áll. Éppen ezért első körben azzal próbálkoztak, hogy a bejárati ajtó elé kisebb-nagyobb kövekből „lábtörlőket” építettek, hogy ezeken megtisztíthassák a lábukat, sarujukat.

Ha jobban belegondolunk, aligha változott valamit az elképzelés napjainkig. Úgy tűnik, hogy az otthonok tisztán tartása és a praktikus tárgyak elkészítése nem ment ki a divatból, nem lett kevésbé lényeges szempont az emberek szemében. Persze a módszerek és a körülmények változtak, de izgalmas belegondolni annak az ókori nőszemélynek, vagy hadvezérnek a helyzetébe, aki a poros cipőjét nem tudta hogyan letisztítani, ezért megoldást keresett.

11880560533 25ea3474c0 b - Egyedi lábtörlők

Igazi művészet

A kövekből épített ötletet tovább gondolva a mozaikok idejében igazi műalkotások születtek a szennyfogó témakörben. Pompázatos mozaikok, rücskös felületű kövecskék álltak rendelkezésre mindenki számára, aki hazaérkezvén meg akart szabadulni az út porától.

Ezt követték a gyékényből, vesszőből, nádból, szárított növényekből készített lábtörlő ötletek, melyek új, izgalmas lehetőségeket tártak ki az akkori kreatív alkotók számára. Jöhetett a könnyed formázás, a fonás, a szövetszerű feldolgozás. Ez a megoldás a tisztítást is sokkal finomabban, aprólékosabban látta el, ezért sokak kedvencévé vált.

A mozaikoknál és a termésekből, nádból készített alkalmatosságok esetében is felfedezték ennek az eszköznek a jelentőségét. Méghozzá üdvözlő üzenetek, rangjelölés, családi címerek feltüntetése révén. Gyakorta használták ezt a lehetőséget a felső osztályok képviselői egy extra jelzésként, a családok kedves üzenetként a belépők előtt. Ismerős?

Természetesen szép

Ezek a természetközeli anyagok csodálatosan teljesítették feladatukat a kapuk, bejárók, ajtók előtt, mögött. Hosszú ideig bírták a strapát, de néha ezek is elszakadtak, felégtek, roncsolódtak a generációk taposása alatt. Viszont ezeket kihajítva az ablakon semmilyen környezetszennyező hatással nem számoltak, nem kellett számolni.

Nem csak jobban, de hosszabb ideig is biztosították a kényelmes, meleg, csúszásmentes belépést a lakokba ezek az ókori lábtörlőmegoldások. És úgy tűnik manapság sem kívánhatunk sokkal többet, jobbat egy praktikus darabtól.

c186ffe59023c9f96b5ab5d483900618 - Egyedi lábtörlők

Nocsak! Mi változott?

Ha belegondolunk, mi is éppen ezen a csapásvonalon haladunk az alkotói csapatunkkal, ugyanezt az elképzelést igyekszünk megvalósítani kicsit modernebb formában. Ugyanis annak ellenére, hogy az ötletet mi is csak évezredek távlatából másoljuk tovább, a megvalósítás egyre izgalmasabb lehetőségeket kínál.

Az egyedi darabok kiválasztásánál, tervezésénél bevonjuk a közönséget is a munkába, így téve igazán értékessé az elkészült szőnyegeket. Ráadásul manapság ez néhány perc alatt lehetséges anélkül, hogy átkelnénk az Óperenciás tengeren és vissza, hogy találkozhassunk egy festővel, egy művésszel, aki a családi üdvözlőszőnyeget elkészíti.

A modern alapanyagok mellett mi a természetességben hiszünk. Kókuszrostos lábtörlőink és a precíz festegetés meghozza gyümölcsét: mosolygó hazaérők az otthonunkban.

Hova küldjük neked az e-maileket?