Lábtörlők a történelemben II.

Lábtörlők a történelemben II. – Avagy hódítások és fényűző menyegzők
nyomában

A lábtörlők nem csak lakberendezési cikkekként működtek a múltban, még csak a porfogó szőnyeg kifejezés sem állta meg a helyét mindenkor, sok esetben ugyanis ennél sokkal többről volt szó. Sok minden van a múltban, ami a jelenre, jövőre vonatkozólag is inspirációt, alkotói kihívásokat hozhat.

Ezért megnézzük, hogy mi mindenre használták régen a lábtörlők széles választékát, és milyen alternatívákat fedeztek fel őseink a szintetikus anyagok feltalálását megelőzően. Milyen célt szolgálhatott egy szőrméből, állatbőrből készült alkalmatosság? Mutatjuk!

A vagyont jelképezte

Mivel a középkorban már igazi presztízskérdést jelentett egy-egy vadállat, például vaddisznó, szarvas elejtése, ezért az ezekből készített alkotások sokszor felbecsülhetetlen értékű kinccsé változtak. Úgy tekintettek ezekre, mint a vagyon része, melyért cserébe az elismerésen és rajongáson felül komoly anyagi előnyre is szert tehettek.

Házassági tárgyalások alapja

A vagyon tárgyát képezték hajdanán a fiatal nők, asszonyok is, akik a házasság intézményében többnyire becses tárgyként találtak gazdára méghozzá atyai megállapodások szerint. Furcsán hangzik ez ma már, bár ennek ellenére manapság is léteznek kultúrák, ahol a nők házasítása igenis családok egyesítéséről, politikáról és az anyagi helyzet férfiak által irányított javításáról szól.

Ha tehát az állati bőrökből, vagy olykor nemesfémekből, aranyból, ezüstből szőtt kelmék, szövetek, faliszőnyeget a család birtokában voltak, akkor ez jelentősen javította a lányok férjhez adási lehetőségeit a lehető legmagasabb kasztok, társadalmi rétegek felemelkedéséért.

31fa73c84bb15f800a24c27c5079ae21 - Egyedi lábtörlők

Jövedelmező művészeti tevékenység

Akkortájt nagy becsben tartott művészek feleltek az értékes alapanyagok feldolgozásáért. Az online világgal ellentétben felértékelődtek akkoriban a személyes kapcsolatokon alapuló és természetesen személyre szabott megoldások. Ezekért a kincsekért hosszú, fáradságos munkával dolgoztak a szakemberek, akárcsak a lovagi páncélok elkészítésekor.

Egy-egy családi, netán király címer kézzel való megfestése, szőnyegbe szövése, vagy épp egy lábtörlőként használatos padlószőnyeg elkészítése rendkívül nívós feladatnak számított. 

Ritkaság és érték volt mindez, hiszen sokkal csekélyebb alapanyagválaszték és kevesebb szakmai tapasztalat állt rendelkezésre, mint napjainkban. A ruhák, cipők, szőnyegek, terítők, kalapok, ingek, a ritkaságszámba menő alsóneműk, csipkék néhány száz évvel ezelőtt az úri réteg kiváltságaiként funkcionáltak.

A vagyont jelképezte

A mi szívünk valahogy a régi idők felé húz, ha a bőség zavarában néha mi is eltévedünk az alapanyagok, technikák, online lehetőségek tárházában. De az egyedi tervezés, a személyes megoldások, az alkotás öröme nélkülözhetetlen számunkra, akárcsak nagymamáink idejében. Valahol egy arany középút megtalálását jelenti számunkra, hogy a kókuszt, a gumit, a filcet, a kézzel festés örömét egy olykor fényűzésnek számító lábtörlő megalkotásában ötvözzük.

Nem adjuk alább a minőségi elvárásokat, melyeknél igen magasra tettük a lécet a tömegcikkek gyártásának elvárásaihoz képest. Aminek nagyon örülünk, hogy alkotó és kreatív kollégáink szemében ez a természetes és megszokott, és éppen ezért fáradoznak a lehető legjobb eredményen.

frame 3019254 1280 - Egyedi lábtörlők

Mosolyban mérjük

Az eredményt pedig nem csak like-okban, de mosolygaranciában is mérjük. Ennek egyszerűen az az oka, hogy egy saját tervezésű lábtörlő ajándékozása magunknak, vagy másoknak igazán vidám élmény kell, hogy legyen, hiszen benne van a munka, az izgatott várakozás, és természetesen a meglepetés öröme!

Nézz körül az oldalunkon és készítsd el a saját családi címeres lábtörlődet, vagy épp az ifjú menyecske kelengyéjét, netán az ifjú trónörökös zászlaját a saját szájízed szerint!

Hova küldjük neked az e-maileket?