Te tudatos vásárló vagy? Hogy csinálod?

Te tudatos vásárló vagy? Hogy csinálod?

Te tudatos vásárló vagy? Hogy csinálod? Néhány tipp egy átláthatóbb háztartáshoz

Az Egyedi Lábtörlők ötletében nagy szerepet játszott a környezetvédelem, a fenntartható, letisztult hozzáállás. Persze a kreativitás ész alkotási vágy alap, de ezen felül sok más szempont is előtérbe került, mielőtt vállalkozásba kezdünk. Miért érdemes hazai terméket venni a külföldi futószalagokról érkezők helyett? Mit is támogatsz ezzel, és miért is nem mindegy? Összeszedtük pár pontban, hogy tudatos fogyasztóként mi mindent tehetsz a környezetedért, a pénztárcádért és a gyermekeid jövőéért.

Te is gyakran esel abba a hibába, hogy túlvásárlod magad? Kidobod az élelmiszert, kidobod a használt ruháidat, és sokszor azt érzed két kézzel hajigálod ki a pénz az ablakon pillanatnyi örömökért? Nem vagy egyedül. Rengetegen megsínylik a fogyasztói társadalom, de leginkább a fogyasztási mánia hatásait. Nem olyan egyszerű észrevenni, mikor és hogyan vernek át bennünket, és hol csapjuk be saját magunkat, de mégis van egy csomó egyszerű dolog, amit, ha betartasz, nehezen téríthetnek el a céljaidtól.

Tervezés, listák, költségvetés

Sokat emlegetik, hogy érdemes egy táblázatban, naplóban, vagy speciális applikációban megfigyelni és elemezni a kiadásainkat. Ezáltal világossá válhat, hogy mely területekre megy el az a pénz, aminek híre hamva hó végén, és nem is értjük, hogyan tűnhetett el. Ezáltal mér tudat alatt is jobban figyelsz majd az adott helyzetben, ha épp a kritikus költekezési helyszínedre tévedsz.

Tűzz ki célokat!

Ideje lenne már felújítani, nyaralást is terveztetek, de sosem jött össze, szeretnétek egy kiskutyát, a gyerek egyetemre megy… és sorolhatnánk napestig azokat a célokat, amikre napi szinten jó lenne félretenni egy kicsit, mégis lehetetlennek tűnhet, ha tudatosan nem különítesz el pénzt erre a célra. 

Nyugalom, sok kicsi sokra megy: apró félretett pénzek, akár a százasok, kétszázasok gyűjtögetése is sokat számít, ha következetesen betartod. Olyan összeget állapíts meg, amit tudsz tartani, és nem kell minden héten feltörni miatta a malacperselyt. Ha tényleg fontos neked, amit a fejedbe vettél, meglátod igazi öröm lesz, mikor egy kicsivel is közelebb kerülsz a megvalósításához.

Biztos, hogy szükségem van erre? 

Ezt a kérdést érdemes gyakrabban feltenni magunknak, ha hajlamosak vagyunk túlköltekezni, hitelbe verni magunkat. Hiszen lehet, hogy csak ez a kérdés választ el attól, hogy valami kacatra költsük el a fáradságos munkával megszerzett pénzünket. Sokaknak az is használ, ha egy-egy helyzetben összeszámolják, hány napot, hány hetet dolgoztak azért a pénzért, amit most egyszerre kívánnak kiadni.

Válaszd a minőséget, a tartós dolgokat!

Minőséget vásárolni befektetés. Persze az ár-érték arányt figyelembe véve nem csak a márkajelzés a lényeges, hanem a mögöttes tudás, tartalom. Nem divatos egyelőre, mégis érdemes hozzáértőknek, szakembereknek, tanácsadóknak fizetni is azért, hogy végül hosszú távon segítsenek egy jó döntés meghozatalában.

Mi a lábtörlőket, szőnyegeket tudjuk példaként felhozni ide is, ahol szintén nem mindegy, hogy egy vacak minőséget, vagy egy kézzel készült, tartós és mutatós darabot vásárolsz magadnak. Még az ilyen apróságnak tűnő dolgokban is ott rejlik a megfontolt döntés lehetősége. Ez a példa az ajándékozásra is érvényes, hiszen egy egyedi lábtörlő sokkalta költséghatékonyabb, mint egy második, harmadik játék konzol, vagy épp kenyérsütőgép, mégis maradandó és egyedi értéket képvisel. Ráadásul praktikus és időtálló is.

https://www.instagram.com/dorothyinstyle/

Ne siesd el a döntéseidet, maradj higgadt és derűs!

Szinte minden élethelyzetben érvényes, hogy a sikeresebb emberek türelmesebbek, megfontoltabbak, sokkal inkább képesek hidegvérrel és nyugodt szívvel átgondolni a döntéseiket. Mikor egy hazai céget, kis- és középvállalkozást támogatsz hosszútávon a környezetednek, a helyi gazdaságnak is jót teszel.

Továbbgörgetve a fonalat teszel azért, hogy kevesebb szén-dioxid és károsanyag kibocsájtás érje a bolygónkat. Teszel azért is, hogy a gyermekeid a te példádon tanulva igyekezzenek a minőséget és nem a „fast food” szemléletet követni felnőttként. Lábtörlőkön innen, lábtörlőkön túl, kívánunk neked tudatos vásárlást, kiegyensúlyozott háztartást, és sok- sok örömöt a tervezőasztalnál!

Vélemény, hozzászólás?