Miért érdemes magyar termékeket vásárolni?

Miért érdemes magyar termékeket vásárolni? – Avagy lábnyomok, amik nem a lábtörlőinken végzik.

Egyre többen gondolkodnak tudatosan a vásárlásnál. És mindenki hálával tartozik azoknak, akik igazán sokat tesznek a klímaváltozásért, a fenntarthatóság és a gazdasági egyensúly fenntartása érdekében. Minden mindennel összefügg persze…

De most nézzük meg, hogyan lehetséges az, hogy még egy, első blikkre jelentéktelennek tűnő, lábtörlő életútja is tanulságos lehet a világ körforgásait vizsgálva. Nem csak ökológiai, más aspektusokat is szemügyre veszünk, hogy teljesebb legyen a kép.

60006304 1026199667591222 5221393601468039168 o 1 - Egyedi lábtörlők

Ökológiai lábnyom

Egyértelmű, hogy a messziről érkező árucikkeket fokozott mértékben csomagolni, raktározni, tartósítani kell. Sokszor hetekbe, hónapokba telik, mire egy másik országból, vagy főleg egy másik kontinensről hajóval, repülővel, vagy éppen közúton megérkezik a termék, amit mi személyesen megvásárolunk, vagy éppen megvásárolnak a nagyobb cégek, hogy további utaztatás révén továbbadják nekünk. 

Hol itt a probléma? Talán elérkezik majd az a fenntartható ipari és közlekedési technológia, ami mindezt teljesen környezetbaráttá teszi, de jelenleg nem itt tartunk. Éppen ezért egy ilyen netes rendelés Kínából, az USA-ból rendkívül sok műanyag, energia és károsanyag felhasználásába és felesleges hulladékhalmok létrehozásába kerül. 

A tömeggyártás gyakra olcsóbb árai mellett ezt a szempontot is érdemes szem előtt tartani. Ha ár-érték arányban gondolkodunk, észre kell vennünk, hogy jelenleg is komolyan kiadásokat, később pedig jelentős hátrányt jelenthet a jövő generációira nézve, ha ezt nem kezeljük prioritásként.  

ecological footprint 4123696 1280 - Egyedi lábtörlők

Lábnyom a gazdaságban

Azzal, hogy a helyi termelőket, eladókat támogatjuk, segítjük a fair trade alapokra épülő gazdaság kialakulását. Persze ez a tézis is rengeteg szemponttal hozható összefüggésbe, de alapvetően igaz. Hiszen, ha a saját országunk, lakóhelyünk vállalkozóit, kereskedőit támogatjuk, akkor ők nagyobb eséllyel szolgálják ki jobb árakkal és jobb feltételekkel a helyi vásárlókat is, és talán az export mennyiségét is csökkentik ezáltal. 

Ez hosszú távon új munkahelyeket, új nézőpontokat és jobb anyagi helyzetet eredményez a közvetlen környezetünkben, ami ránk is pozitívan hathat, új lehetőségeket kínálhat. Ez a lábtörlők esetében sincs másképp, hiszen a saját magunk által előállított, egyedi tervezésű, kisebb mennyiségben előállított darabokat Magyarországon értékesítve mi is bevételre teszünk szert, melyből saját és környezetünk életszínvonalát is emelhetjük. 

Képernyőfotó 2020 02 24 10.19.48 - Egyedi lábtörlők

Lábnyomok a gondolkodásban

Azáltal, hogy példát mutatunk a gyermekeinknek mind a vásárlási szokások, mint a környezettudatos gondolkodás más elemeiben, illetve egy sikeres vállalkozás lehetőségével, rengeteget teszünk a kicsik gondolkodásához is.

Megtapasztalhatják, hogy a szülők mintája alapján ők is a maguk urai lehetnek, a saját ötleteiket valósíthatják meg egy társadalomban, egy gazdaságban, ami nyitottnak mutatkozik arra, hogy majd őket is támogassa, elismerje, ha itthon akarnak boldogulni. 

Talán mind közül ez a leglényegesebb abban, ha az ember egy saját elképzelést valósít meg. Hiszen önbizalom és kitartás is nehezen terem ott, ahol ellehetetlenülnek a vállalkozások, vagy ahol nehezen találnak támogató közegre a lelkes pályakezdők, újítók, kreatív kezdeményezések.

Lábnyomok a lábtörlőn

Mi nagyon örülönk annak, hogy az álmaink megvalósításán dolgozhatunk, és annak is, hogy ezzel szebbé, mosolygósabbá tehetjük mások életét is. A prémium minőségű, egyedi lábtörlőink jó célt szolgálnak, és eszmei értéket képviselnek minden egyes vásárlónk életében, hiszen az alkotási folyamatból is kivették a részüket. Reméljük, hogy sikerült átadni azt az üzenetet, amit képviselünk, mindenképpen fontosnak tartottuk elmondani. 

Mosolygós napot kívánunk!

Hova küldjük neked az e-maileket?